DAILĖS STUDIJOS MOKINIŲ ĮSPŪDŽIAI IŠ PIEŠIMO OLIMPIADOS

dailes diplomantes
Print Friendly, PDF & Email

dailes diplomantesJau keletą metų iš eilės dalyvaujame prof. Žmuidzinavičiaus piešimo olimpiadoje, kurią rengia Kauno technologijos universiteto, statybos ir architektūros fakultetas. Į olimpiadą ruošėmės labai atsakingai, nors turėjome patirties iš ankstesnių olimpiadų. Namų darbų užduotys skelbiamos likus mėnesiui iki olimpiados. Patirties dėka galėjome šias užduotis atlikti šiek tiek anksčiau. Vaikų ir jaunimo centro dailės studijos mokinės stengėsi kruopščiai pasiruošti namų darnų užduoties atlikimui – savarankiškai analizuodamos nemažai natiurmortų, pasitardamos, neskubėdamos piešė. Į olimpiadą šiais metais ruošėsi vien merginos – vaikinų studijoje mažokai.

Olimpiados dieną nuvykome į Kauną. Malonu tai, kad vyko ir neseniai pradėję lankyti studiją naujokai, ir besidomintys daile ir meniškomis profesijomis mokiniai. Užsiregistravę buvome apdovanoti leidimais į muziejų ir atminimo dovanėlėmis; o mes įteikėme savo namų darbų atliktas užduotis renginio organizatoriams. Buvome pakviesti į paskaitą apie mokslus šioje aukštojoje mokykloje, apie architektūros naujoves bei kaip studentai įtraukiami į gamybinę – projektinę veiklą, apie įsidabinimo galimybes Lietuvoje ir užsienyje. Lietuvos specialistai labai vertinami svetur kaip puikūs savo srities žinovai.

Po paskaitos universiteto dėstytojai pakvietė atvykusius olimpiados dalyvius į auditorijas, kur jų laukė paruoštos užduotys. Olimpiadoje dalyvavo daugiau nei 100 mokinių iš įvairių Lietuvos mokyklų, kurie domisi architektūra ir ieško savo kelio. Pirmoji užduotis – pavaizduoti stalo stalčių ir į jį sudėti kuo daugiau įvairiausių daiktų: pliušinį žaislą, gipsinį ritulį, knygą, tamsaus stiklo butelį, skarelę, dėžutę, ausines ir lygintuvą. Užduočiai skirtas laikas (1 val. 30 min.) prabėgo nepastebimai ir dalyviams buvo pateikta antroji užduotis, reikalaujanti truputėlio architektūrinio pamąstymo: stalo stalčiuje pavaizduoti keletą daiktų ir pelės perspektyvos, įvertinant daiktų proporcijas ir dydžius. Kol mokiniai atliko užduotis – mokytojai turėjo galimybę apžiūrėti dalyvių namų darbus ir praėjusios peržiūros studentų projektus, maketus. Pasibaigus užduočių laikui, mokiniai apžiūrėjo visų dalyvių namų darbus ir išklausė dėstytojų komentarus.

Labai džiugu, kad vilkaviškiečių namų darbams dėstytojai negailėjo pagyrų, o kai kuriems palinkėjo dar pasistengti nurodydami nedideles klaideles. Mums tai didelis įvertinimas, ir paskatinimas dirbti dar daugiau. Po aptarimų sugrįžome į pagrindinę auditoriją, kur vyko apdovanojimai.

Trys VVJC dailės studijos mokinės Gintarė Janulaitytė, Ieva Laskevčiūtė ir Ugnė Šlekytė buvo apdovanotos už gerai atliktus namų darbus. Šios trys merginos taip pat tapo ir olimpiados prizininkėmis: Ieva Laskevičiūtė ir Ugnė Šlekytė užėmė antrąją vietą, o Gintarė Janulaitytė – 3 vietą. Olimpiadoje 1 vieta apdovanojamas vienas dalyvis, antrąja – du, trečiąja – trys; taip pat apdovanojama ir už kitas nominacijas, pavyzdžiui, už geriausią kompoziciją, už talpiausią stalčių ir pan. Dar kartą apžiūrėję universiteto fojė eksponuojamus diplomantų darbus, išvykome į namus, pakeliui dar aplankydami „Akropolį” – pasistiprinti.

Iš olimpiados parsivežame naują patirtį, gerą nuotaiką ir norą dirbti dar daugiau.

VVJC Dailės studijos neformaliojo švietimo mokytoja
Stasė Zelinauskaitė