VVJC ĮGYVENDINO PROJEKTĄ, SKIRTĄ EUROPOS JAUNIMO SAVAITEI

su tapinu
Print Friendly, PDF & Email

su tapinuGegužės 4 – 10 dienomis Lietuvoje vykusio projekto „Sužinok, išbandyk, veik: Europos jaunimo savaitė” renginiai vienijo šešis partnerius skirtinguose Lietuvos miestuose: VšĮ „Sveikatingumo idėjos” (Marijampolė, projekto koordinatorius), Rokiškio jaunimo organizacijų sąjunga „Apvalus stalas” (Rokiškis), jaunimo organizacija „COFA” (Biržai), Kupiškio jaunimo centru (Kupiškis) ir jaunimo organizacija „Prienai” (Prienai) ir žinoma Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centras (Vilkaviškis), o juose dalyvavo daugiau nei tūkstantis jaunų žmonių iš visos Lietuvos. Projektas finansuotas ES programos „Erasmus+” lėšomis. Tai savivaldą, jaunus žmones ir vietos bendruomenę vienijantys struktūrinio dialogo susitikimai, kuriuose buvo kviečiami dalyvauti valdžios ir verslo atstovai, jauni žmonės, su jaunimu dirbantys asmenys bei vietos bendruomenės. Projekto renginiai buvo puiki galimybė paskatinti jaunus žmones bendradarbiauti su sprendimų priėmėjais, įsitraukti į veiklas savo bendruomenėse, pristatyti neformalaus ugdymo metodus ir veiklas savo savivaldybėje, o vietos valdžios institucijoms susitikti su jaunais žmonėmis, paviešinti tai, kas jau yra vykdoma savivaldybėje, ir išgirsti naujų idėjų, pasiūlymų iš jaunų žmonių.

selfiePagrindinė projekto „Sužinok, išbandyk, veik: Europos jaunimo savaitė” tema – jaunimo neformalusis švietimas. Visų renginių metu buvo pristatomi ir analizuojami įvairiausi neformaliojo švietimo metodai ir veiklos, analizuojami gerieji pavyzdžiai, dalinamasi patirtimi ir sėkmės istorijomis. Projekto metu jauni žmonės galėjo dalyvauti diskusijoje apie neformaliojo švietimo krepšelius su Švietimo ir mokslo viceministru Rolandu Zuoza, atvirai apie jiems rūpimus klausimus pasikalbėti su rašytoju ir žurnalistu Andriumi Tapinu, gyvenimiškos išminties pasisemti iš Algimanto Čekuolio, o įkvėpimo siekti savo svajonių iš Vytauto Medinecko. Taip pat tai buvo puiki galimybė jauniems žmonėms įsitraukti į aktyvią projektinę ir visuomeninę veiklą, susipažinti su projekto dalyviais iš kitų miestų ir, žinoma, išbandyti save naujose veiklose.

kupiskyjeVilkaviškyje projekto renginys organizuotas gegužės 5 dieną Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centre, jo metu jaunimas galėjo išmėginti įvairius kūrybinius užsiėmimus, sužinoti apie Europos Sąjungos „Erasmus+” programą, jaunimas susikovė protmūšyje, diskutavo su tarybos nariais ir kitais atsakingais sprendimų priėmėjais apie neformalų ugdymą, pristatė savo organizacijas ir neformalias grupes Jaunimo galimybių mugės metu, o šventė užbaigta Vilkaviškiečių koncertu – scenoje pasirodė grupė „How2music”, VVJC vokalinė studija „Akimirka” ir svečiai iš Vilniaus swing jazz grupė „The Schwings”. VVJC komandos taip pat dalyvavo partnerių organizuotuose renginiuose Marijampolėje, Prienuose, Kupiškyje, Biržuose ir Rokiškyje.

Jau septintąjį kartą visoje Europoje buvo minima Europos jaunimo savaitė vyksta nuo 2003 m. kas 18 mėn. pagal struktūrinio dialogo ir pirmininkaujančių Europos Sąjungos Tarybai valstybių ciklus. Europos jaunimo savaitė prisideda prie Europos jaunimo strategijos prioritetų įgyvendinimo ir yra integrali struktūrinio dialogo dalis. 2015 metais Europos jaunimo savaite siekiama didinti jaunų žmonių suvokimą apie galimybes įsitraukti į Europos Sąjungos konsultacijas bei informuoti jaunus žmones apie ES programos „Erasmus+” suteikiamas galimybes ir kitas programas, skirtas įgūdžių ir profesinių perspektyvų gerinimui, supažindinti juos su sėkmingų projektų pavyzdžiais.