TARPTAUTINIAI MOKYMAI „DEVELOPING ENTREPRENEURSHIP THROUGH IMPROVEMENT OF KEY COMPETENCES“

kipras1
Print Friendly, PDF & Email

kipras1Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro atstovai: metodininkė ir neformaliojo švietimo mokytoja Eglė Budrytė ir du bendruomenės nariai Adas Gudeliauskas ir Almantas Vilbikas, šių metų lapkričio 20 – 27 dienomis patirties sėmėsi tarptautiniuose jaunimo darbuotojų ir jaunimo lyderių mokymo kursuose „Developing entrepreneurship through improvement of key competences” (lietuviškai „Verslumo ugdymas plėtojant pagrindinius gebėjimus”), kurie vyko Larnakoje (Kipras). Projektas finansuotas Europos Sąjungos programos „Erasmus+” lėšomis. Mokymo kursus organizavo nevyriausybinė organizacija „NECI”, įsikūrusi Kipre, sukvietusi partnerius iš dar devynių Europos valstybių – Maltos, Prancūzijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Bulgarijos, Turkijos, Estijos, Suomijos ir Lietuvos.

Šiuose tarptautiniuose kursuose gilinomės į verslumo sąvoką, jos skirtumus šalyse partnerėse, mokėmės, kaip atskleisti save viešoje kalbėjimo, video kūrimo ir teatro užsiėmimuose (kurie vyko nuostabioje vietoje – tūkstančius metų skaičiuojančiame Kourion amfiteatre), diskutavome apie žmogaus potencialą ir idėjos įgyvendinimą bei plėtojimą, bei daug kitų itin reikšmingų dalykų. Pažinome skirtingas kultūras, užmezgėme naujas partnerystes jaunimo mainų projektams ateityje, paskutinį vakarą Larnakos pagrindinėje miesto gatvėje surengėme „flašmobą”.

kipras6Almantas pasakoja: „Tai mano pirmieji tarptautiniai mokymai ir lyginant su buvusiais nacionalinio lygio mokymais tai buvo tikrai aukštas pilotažas. Įvairus informacinės medžiagos pateikimas, galimybė tai išbandyti praktiškai man paliko įsimintiną įspūdį ir davė daug naudos ateities planams. Taip pat smagu, kad buvo suteikta galimybė pažinti kiekvienos mokymų dalyvių šalies kultūrą bei pristatyti savo. Ir negaliu nepaminėti komandinių užduočių gausos, kuri padėjo net mažiau komunikabiliems žmonėms susibendrauti, atrasti draugų ir net užmegzti partnerystės ryšius dėl ateities projektų. Itin nustebimo tai, kad bet kokia, net ir menkiausia užduotis buvo su tikslu ugdyti tam tikrą kompetenciją. Tad džiugu, jog ir atrodytų toks nedidelis Lietuvos miestas Vilkaviškis geba suteikti galimybę išvykti jaunimui į aukšto lygio tarptautinius mokymus. Todėl tariu didelį ačiū Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro direktorei ir organizatoriams už šių galimybių kūrimą ir puoselėjimą“.

kipras2Adas dalinasi savo įspūdžiais: „Programos Erasmus+ organizuojami tarpkultūriniai mainai, tarptautiniai mokymai yra visapusiškai naudingas dalykas. Šių mokymų metu pažinau net 10 skirtingų kultūrų, turėjau galimybę sužinoti daugiau apie jų ekonomiką, gamtą, lankytinas vietas ir netgi paragauti tradicinių užkandžių. O svarbiausia – projekto metu įgijome žinių apie verslumą, ugdėme viešąjį kalbėjimą, lyderystės gebėjimus ir kitus itin reikšmingus dalykus“.

Iš tiesų labai džiaugiamės, kad Europos sąjunga suteikia jaunimui ir jaunimo darbuotojams galimybę mokytis ir bendrauti su tiek skirtingų žmonių bei įgyti svarbių žinių bei gebėjimų. Tikimės, kad užmegzti partnerysčių ryšiai bei gautos žinios leis efektyviau organizuoti VVJC veiklas, įgyvendinti naujus projektus.

Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro bei Kipriečių organizacijos „Neci” partnerystės ryšiai užsimezgė dar 2012 m. kartu įgyvendinant jaunimo darbuotojų mobilumo ir ryšių užmezgimo seminaro projektą Suomijoje. O šie mokymai yra antrieji įgyvendinti 2014 metais.

Daugiau įspūdžių iš mokymų ČIA