VILKAVIŠKIO SKAUTŲ ISTORIJOS PAIEŠKOS

Print Friendly, PDF & Email

Spalio 1-ąją, skautų įkūrimo Lietuvoje prieš 101 metus dieną, Vilkaviškio skautų ,,Gražinos” draugovės sesės Aistė Plukaitė, Milda Lapaitytė, Miglena Petraitytė ir Augustė Jaškūnaitė su vadove Egle dieną praleido Vilniuje.
Pasiraitoję rankoves ir pasipuošę baltomis pirštinėmis nuo 10 valandos ryto kibo į Vilkaviškio skautų istorijos tarpukariu paieškas Lietuvos centriniame valstybės archyve. Čia taip pat susitikome ir su mylima sese Nomeda Bepirštyte.
Išsaugoti dokumentai nustebino ne tik gausumu, bet ir turiniu. Vienas jų: Vilkaviškio Margio draugovei (tai pirmoji Vilkaviškio skautų draugovė, įkurta 1920-02-24) priklausė rašytojas Kazys Bradūnas: ir žinoma daug kitų faktų, sudėties raportų tuntininkui, metraščiai ir t.t Po trumpos pietų pertraukėlės sesės atgavę jėgas pabaigė tikrinti beveik visą vežimaitį aplankų, tačiau čia tik maža dalelė darbo. Labai dėkojame visiems LCVA darbuotojams už kantrybę, pagalbą ir puikių sąlygų skaitinėti sukūrimą. Mes dar tikrai sugrįšime, nes tiek daug liko neperžiūrėta.

Po gero darbo, savaime suprantama, galima ir apsidovanoti – šią svarbią dieną visai Lietuvos skautijai merginos dalyvavo skautiškos monetos pristatyme Valstybės pažinimo centre, drauge su kitais skautais palydėjo paskutinį renginį skautų šimtmečiui atminti bei parsivežė dovanų už parodytas žinias, o grįždamos dar ilgai plepėjo ir planavo kitą kelionę į Vilnių bei skautų judėjimo Vilkaviškyje šventę kitais metais.

Raportavo s. Augustė ir vadovė Eglė