JANUŠAS KORČAKAS

Print Friendly, PDF & Email

Rugpjūčio 14 d. 14.00 val. Paežerių dvare vyko susitikimas su daktaro Janušo Korčako centro pirmininke Irina Beliene „Valanda su daktaru Janušu Korčaku“. Irina Belienė įdomiai papasakojo apie legendinę asmenybę – daktarą Janušą Korčaką, kuris yra žinomas visame pasaulyje.

Janušas Korčakas – Henrikas Goldšmitas (1878-1942) – kovos už vaikų teises pradininkas, naujoviškos, antiautoritarinės sistemos, besiremiančios įvairiomis vaikų savivaldos formomis kūrėjas. Talentingas gydytojas, rašytojas ir pedagogas. Dirbo našlaičių namų vyr. gydytoju, įkūrė vaikų namus, dėstė Varšuvos Specialiosios pedagogikos institute. Labai populiarių radijo laidų „Senojo daktaro patarimai” autorius. Parašė daug knygų, tarp kurių ypač populiarios: „Kaip mylėti vaiką”, „Vaiko teisė į pagarbą”, „Karalius Motiejukas Pirmasis”. Nors turėjo galimybę pabėgti iš geto, liko su savo auklėtiniais ir žuvo kartu su jais mirties stovykloje Treblinkoje.
„Valanda su daktaru Janušu Korčaku”- intraktyvus ilgalaikis projektas. Šio projekto pagrindinis tikslas yra rasti bendraminčių įvairiose Lietuvos gyventojų grupėse (įvairaus amžiaus, socialinio sluoksnio, interesų, tautybių, profesijų ir t.t.). Senojo daktaro humanistinių idėjų ambasadorius, kurių misija – toliau skleisti gerąją žinią apie daktarą Janušą Korčaką. Džiaugiamės, kad parodą „Pasaulio reformatorius. Reformuoti pasaulį – tai reiškia reformuoti auklėjimą” Irina Belienė perdavė Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centrui.

Paroda apie Janušą Korčaką bus eksponuojama nuo rugpjūčio 27 d. Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centre (Vytauto g.26 Vilkaviškis).
Janušo Korčako knygą „Karalius Motiejukas Pirmasis“ galima rasti Vilkaviškio rajono viešojoje bibliotekoje (Sodų g. 1 Vilkaviškis).