CENTRO DARBUOTOJŲ IŠVYKA Į VARŠUVĄ

Print Friendly, PDF & Email

Kultūros centro „KADR“ pakviesti lapkričio 2 – 3 d. Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro darbuotojai lankėsi Varšuvoje. Vizito metu aplankėme naujus, spalio 6 dieną atidarytus Kultūros namus „KADR“, kurie yra mūsų Vaikų ir jaunimo centro socialinis partneris. Susipažinome su jų teikiamomis paslaugomis, galimybėmis vaikams, jaunimui, šeimoms.

Kultūros namai „KADR“ – pats naujausias kultūros centras Varšuvos mieste. Jam vadovauja direktorius Zbignevas Darda, kuris ir supažindino mus su švietimo kultūros situacija ir reformomis Lenkijoje, aprodė centrą. http://www.dkkadr.waw.pl/.

Kultūros namai – modernus ir šiuolaikiškas 7000 kv. metrų pastatas, kuriame dirba 90 instruktorių, 27 darbuotojai. Vyksta 115 skirtingų užsiėmimų, kuriuos lanko apie 1500 žmonių. Taip pat rodomi filmai, vyksta renginiai. Lapkričio mėnesį suplanuoti 48 įvairaus žanro renginiai. Yra erdvės jaunimui, bendruomenės patalpos, kuriose gali rinktis ir asmenys, ir organizacijos. Kiekvienas aukštas turi savo grindų spalvą ir paskirtį. Visur šilta tiek fizine, tiek dvasine prasme.

Aptarėme ir būsimą jaunimo mainų projektą, skirtą mūsų valstybių Nepriklausomybių atkūrimo šimtmečiui.

Domėdamiesi edukacinėmis erdvėmis ir programomis aplankėme naują, 2014 metais atidarytą, Lenkijos žydų istorijos muziejų, atveriantį galimybę geriau susipažinti su spalvinga jau 1000 metų trunkančia Lenkijos žydų bendruomenės istorija, paženklinta Holokausto tragedijos. Šiame muziejuje sutelktas dėmesys ne į daugybę istorinių eksponatų, o į daugialypės terpės instaliacijas, atskleidžiančias Lenkijos žydų bendruomenės praeitį bei atkuriančias jų kasdienio gyvenimo scenas. Tai puikus muziejus, gavęs ne vieną šalies ir tarptautinį apdovanojimą, kuris įdomus vaikams bei jaunimui.

Sekančią dieną lankėmės Karaliaus rūmuose (Karališkoje pilyje), kur XIV a. toje vietoje stovėjo Mazovijos kunigaikščio pilis, kurią XVII a. pr. perstatė Žygimantas III Vaza. II-ojo pasaulinio karo metais pilis buvo beveik visiškai sugriauta, o vėliau atstatyta ir joje įkurtas muziejus. Tai nuolatinių ir laikinų parodų centras.

Taip pat apžiūrėjome Lenkijos sostinės – Varšuvos – senamiestį, kuris įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Tai nuostabūs pastatai, didingi parkai, gausybė muziejų, kitos lankytinos vietos Varšuvoje ir vietinis gyvenimo ritmas tikrai paliko teigiamą įspūdį…

Nuostabias akimirkas įamžino fotografas Jonas Juškevičius.