AJC lankytojai projekto „Jättebra” jaunimo mainuose Norvegijoje

Print Friendly, PDF & Email

10 jaunuolių grupė, lydimi sertifikuotos jaunimo darbuotojos Rasos Venclovės ir savanorės Miglenos Petraitytės, savaitę laiko intensyviai dalyvavo veiklose su 2023-ųjų vasarą draugais tapusiais jaunuoliais iš Norvergijos ir Islandijos, kuomet vyko pirmieji jaunimo mainai Lietuvoje.

Pirmąjį vakarą visi praleido kartu, turėdami nedidelę ekspediciją Steinkjer mieste, bendraudami ir ilsėdamiesi po ilgos, linksmos ir nuotykių kupinos kelionės. Antrąją dieną pradėjo nuo susipažinimo ir energingų žaidimų. Taip pat aktyviai įsitraukė į Huze Ungdomssenter organizuotas veiklas: dalyvavo stalo teniso, biliardo bei MarioCart turnyruose, tapė, vėrė apyrankes. Pirmąjį vakarą puikią vakarienę pagamino Down Under Ungdomsklubb grupė (Norvegija), o po jos linksmai ir interaktyviai laiką leido Islandų komandos iš Félagsmiðstöðvar Akureyrar parengtoje programos dalyje, kur buvo ir žaidimų, ir naujienų, ir be abejo daug juoko.

Trečiąją jaunimo mainų dieną dalyviai turėjo galimybę prisiliesti prie kino ir filmų gamybos subtilybių – grupėse jie kūrė filmo siužetus, rašė scenarijus bei apgalvojo, kokį filmą norėtų surežisuoti ir jau penktadienį pamatyti gyvai Steinkjer miesto kino teatre. Po produktyvios pirmos dienos pusės dalyviai keliavo iškylauti: buvo kepamas maistas ant griliaus, slidinėjama nuo kalno, aidėjo garsus juokas nuo smagaus laiko kartu. Sugrįžę į veiksmo vietą, mūsų (Lietuvos) komanda skubėjo ruošti vakarienę projekto dalyviams. Procesas buvo ilgas, tačiau nepamirštamas ir linksmas.

Ketvirtąją dieną pradėjome nuo filmo kūrybos proceso. Kartu su kitų šalių jaunuoliais filmavome anksčiau sugalvotus siužetus bei scenas. Jaunuoliai įsijautė į tikrų kino režisierių bei aktorių vaidmenis. Vėliau jų laukė orientacinis žaidimas po Steinkjer miestą. Susipažinę su miestu, pavalgėme norvegų komandos pagamintą vakarienę ir vakarą vainikavome lietuvių kultūriniu vakaru, kurio metu ir žaidėme, šokome, dar geriau pažinome vienas kitą ir, žinoma, vaišinomės atsivežtais skanumynais – tinginiu, šimtalapiu, varškės sūriu su medumi, namine duona, lašiniais, grybukais…  (Ačiū šeimos nariams, kurie padėjo šį tą pasigaminti dar prieš išvykstant, ir nustebinti visus projekto dalyvius dar didesne skanėstų iš Lietuvos įvairove.)

Penktąją dieną vykome į Trondheim miestą, kur visi laiką leido pagal asmeninius pageidavimus – lankė įvairius muziejus, tyrinėjo miestą, ragavo vietinių žmonių mėgstamų patiekalų, mokėsi kalbos. Grįžome jau vėlai, todėl nė viena grupė neorganizavo kultūrinio vakaro. Tačiau miegoti laikas atėjo tikrai ne anksti.

Šeštoji diena buvo skirta filmų kūrybos pabaigai. Iki pietų visos grupės baigė filmuoti trūkstamas scenas ir pradėjo redaguoti. Visi sėkmingai spėjo pasiruošti ir turėjo laisvo laiko. Islandijos grupė džiaugėsi, galėdami vakarienę gaminti pradėję iš anksto ir suspėjo laiku. O Norvegų grupė iš Steinkjer vėliau pristatė vietos tradicijas ir šiek tiek šalies istorijos.

Septintąją dieną pradėjome ramiai, kurdami reklaminius plakatus savo filmams, kurie buvo pakabinti kino teatre. Kai ėjome žiūrėti net 5 premjeras, pasijutome ypatingai – žengėme raudonu kilimu, gavome užkandžių ir patogiai įsitaisėme prašmatnioje kino salėje. Po įtemptos darbo savaitės dalyviai atsipalaiduoti ėjo į vandens parką. Vėliau vyko bendras aptarimas ir vertinimas. O viskas baigėsi muzikuojančių jaunimo mainų dalyvių pasirodymu ir kino apdovanojimais.

Paskutinė diena kartu buvo trumpa, pilna emocijų, tačiau kaip jau ne kartą yra minėta – tai dar ne pabaiga!