DAILĖS STUDIJOS 30-mečiui – mūsų žvaigždynas…

Print Friendly, PDF & Email

Nepastebimai prabėgęs laikas leidžia mums pažvelgti į sudėliotą praeities istoriją. Nemažai jaunimo, susidomėjusio daile, užsukdavo ir vis dar užsuka į vaikų ir jaunimo centro dailės studiją. Nežiūrint į šį sudėtingą laiką, artėjant studijos 30-mečiui, malonu pristatyti keletą menininkų, kurie garsina ne tik mūsų kraštą, bet ir šalį. Virtualioje erdvėje mokytis dailės paslapčių – ne pats geriausias pasirinkimas, bet susitikti su menininkais gana neblogai pavyksta. Virtualus susitikimas su vitražiste menininke Neringa Vasiliauskaite, kuriančia ir gyvenančia Vokietijoje Miunchene. Pasak Neringos, prabėgo 18 metų kai ji išvyko studijuoti į Vilniaus dailės akademiją vitražo paslapčių. Čia ji baigė bakalauro bei magistro studijas. Dar iš studijos lankymo laikų Neringą prisimenu, kaip labai darbščią, kruopščią, reiklią sau, besidominčią viskuo. Savo personalinę pirmąją parodą Neringa surengė dar būdama mokinė močiutės kieme. Namiškiai jaunąją menininkę labai palaikė, netgi padėjo ruoštis studijoms, pozuodavo. Išskirtinės linijos, tobulo piešinio savininkė puikiai mokėsi ir aukštojoje mokykloje, aktyvi studentė dalyvavo studentų mainų  programoje Vokietijoje menų akademijoje. Čia taip pat buvo pastebėtas Neringos talentas. Studijų metais Neringa sėkmingai dalyvavo ne viename konkurse su Lietuvos vitražistais, kur pavyko laimėti konkursą, o tai reiškė ir finansinę sėkmę. Baigusi studijas VDA Neringa buvo pakviesta dėstytojauti toje pačioje akademijoje. Aktyvus dalyvavimas meniniame gyvenime jaunajai menininkei nedavė ramybės nuolatiniuose kūrybiniuose ieškojimuose, kur  nuvedė vėl į Vokietiją Miuncheno menų akademiją, kur mokėsi pas profesorę Nicolę Wermers, o stiklo dirbtuvėje pas labai žymų architektūrinio stiklo menininką Thierre Boissel. Neringos darbų yra įsigiję net tik užsienio meno mėgėjai, bet ir Lietuvoje. Vitražai sukurti notarų rūmams, Joniškio bibliotekai. Aktyvų meninį gyvenimą byloja dalyvavimas prestižinėse parodose, tarptautiniuose projektuose – visa tai įprasmina laimėta Bavarijos kultūros ministerijos stipendija menininkų rezidencijai Villa Concordija, apdovanota Art Karlsruhe meno premija, jos darbų yra įsigijusios įvairios prestižinės galerijos, Aleksander Tutsek fondas bei privatūs kolekcionieriai.

Šiuo metu menininkė daug eksperimentuoja, kūrybos objektas tampa įvairios medžiagos, kurios transformuojamos pakeičia pradinį būvį.

Labai norėtųsi turėti svajonę pamatyti Neringos kūrinių mūsų krašte, o palinkėti galime skrydžio aplink mūsų Žemelę, atrasti tai, kas dar nesurasta ir visada žinoti, kad esame nors maža dalele vieni kitų širdyse…

                                  Dailės studijos vadovė Stasė Zelinauskaitė