TEATRO PASIRODYMAI IŠ LENKIJOS

Su svečiais atsisveikinta, emocijos nurimę, teatro uždanga nuleista – Tarptautinei teatro dienai skirti renginiai baigėsi. Smagu, kad šįmet Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro bei partnerių iš Lenkijos iniciatyva galėjome sau ir vilkaviškiečiams bei miesto svečiams padovanoti ypatingą Teatro dienos paminėjimą.

Kovo 27 d. rytą Vaikų ir jaunimo centro vaidybinių improvizacijų būrelio mokiniai, vadovaujami Ilonos Viltrakienės, nuo ankstaus ryto išsiruošė į respublikinį teatro festivalį „Žodžiai 2017“. Sulaukę jų, pavakare jau skubėjome sutikti svečius iš kaimyninės Lenkijos – Kaskadininkų teatrą.

Su nekantrumu laukėme antradienio. O laukti, išties buvo verta. Nuo ryto į VVJC fojė pradėjo rinktis Vilkaviškio rajono mokyklų ir darželių auklėtiniai į jau tradicija tapusią rajoninę teatro šventę „Kaukė 2017“. Mažieji artistai savo pasirodymais džiugino ne tik žiūrovus, bet ir į šventę atvykusias Bobulę ir jos Karvę, kurios niekaip negalėjo atsistebėti mokinių ir jų vadovių išradingumu. Pirmieji scenoje pasaką apie milžinišką ropę sekė lopšelio-darželio „Buratinas“ ugdytiniai, vadovaujami Editos Setkauskienės. Pamokančią istoriją apie Vištytę ir Gaidelį papasakojo Linos Skaisgirienės vadovaujami Paežerių pagrindinės mokyklos dramos būrelio „Smalsiukai“ artistai. O Pilviškių „Santakos“ gimnazijos pradinukai ir jų mokytoja Rūta Bakūnienė trumpam visus nukėlė prie jūros pasiklausyt, ką šneka akmenukai. Sveikindama ir apdovanodama mažuosius bei jų vadoves, Vaikų ir jaunimo centro direktorė Elena Savickienė džiaugėsi, kad mūsų rajone yra talentingų, sumanių ir kūrybingų artistų bei mokytojų. Renginio sumanytoja Ilona Viltrakienė taip pat dėkojo už kūrybiškumą, originalumą ir džiaugėsi, kad kiekvienais metais galime mėgautis spalvinga ir linksma Teatro švente.

Pavakare, nuščiuvus vaikų klegesiui, Vilkaviškio atviro jaunimo centro erdvės pasipuošė svečių iš Lenkijos atsivežta fotografijų paroda, o VVJC fojė įsivyravo laukimo atmosfera – netrukus Adam Walny režisuotas spektaklis „Hamletas“. Dar jam neprasidėjus, žiūrovų žvilgsnį prikaustė scena scenoje įspūdis, kurioje dideliuose akvariumuose ruošėsi atgyti ir klasikinę istoriją pasakoti povandeninės marionetės.

Po pirmojo svečių pasirodymo žiūrovai neskubėjo skirstytis, nes Atviro jaunimo centro salėje jų laukė Tadeusz Wierzbicki šviesos laboratorija. Unikalios, paties autoriaus sukurtos šviesos technikos, eksperimentai su natūraliomis medžiagomis bei šiuolaikinių kompozitorių muzika, dalyvius nukėlė į neįtikėtiną šviesos ir šešėlių pasaulį.

Trečiadienį „Lėlės ir žmonės“ teatro sumanytojas ir iniciatorius Krzysztof Zemlo žiūrovus pasitiko „Man bomba!” spektakliu. Po intriguojančiu pjesės pavadinimu slypėjo sudėtingos, neretai skaudžios šių dienų aktualijos. Į visa tai autorius pažvelgė pasitelkęs įdomius teatrinius sprendimus bei humorą. Ir pasirodo, vieno žmogaus dėka iš bombonešių gali kristi… žiedlapiai.

Savo viešnagę svečiai iš Lenkijos užbaigė Adam Walny spektakliu „Senelis“. Istorija, pasakojama nuo kito galo, t. y. nuo senelio mirties ir pasibaigianti anūko gimimu, yra autentiška. Scenoje vėl atgijo manekenai, marionetės, o įvairūs daiktai, žaismingai keičiantys savo funkcijas priešais žiūrovų akis, vertė aikčioti iš nuostabos ir gėrėtis vieno žmogaus gebėjimu įkvėpti gyvybę.

Teatras yra magija, nes net ir kalbėdami skirtingomis kalbomis, būdami įvairaus amžiaus teatro uždangai prasiskleidus atrandame daug gražių, unikalių ir prasmingų dalykų.

Renginio rėmėjai Lenkijos kultūros ministerija ir Vilkaviškio rajono savivaldybė.




























Exit mobile version